Multidesk.be » Woordenboek » Fax

Fax
Trefwoorden: fax, telefax, telefacsimile, telex Fax of telefax zijn de kortere benamingen voor het toestel dat de naam telefacsimile draagt. Het woord is afgeleid van het Latijnse fac simile, wat maak gelijke betekent, vrij vertaald naar 'kopieer'. In feite bestaat een fax uit een drietal toestellen:

  • Een scanner om beelden op te digitaliseren.
  • Een printer om beelden weer op papier te plaatsen
  • Een modem om een de beelden van de scanner in het ene toestel naar de printer in het andere toestel te sturen, via een telefoonlijn.

De fax is een toestel dat ontwikkeld is door Japan. Vanwege hun complex alfabet, zocht men daar naar een manier om toch eenvoudig gegevens door te sturen. De oplossing werd gevonden in het digitaliseren van een blad papier. De digitale versie kon vervolgens bewerkt (gecomprimeerd) worden, waarna deze via een gewone telefoonlijn verzonden werd. De fax had dus, in tegenstelling tot de grote concurrent die de naam telex droeg, geen eigen netwerk nodig. Achteraf gezien, bleek dit de grootste kracht van de uitvinding te zijn. De fax bracht een zeer lage werkkost met zich mee, waardoor veel bedrijven mee op de kar sprongen en een toestel aanschaften. Jaren later zou de fax stilaan maar zeker hetzelfde lot ondergaan als de telex, vanwege de opkomst van de e-mail.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op maandag 8 december 2003 om 19:31 en werd in tussentijd reeds 1350 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.