Multidesk.be » Woordenboek » ActionScript

ActionScript
Trefwoorden: Flash, Vector, Macromedia, Adobe, ActionScript, Java, ECMAScript, Flex, Programmeren, Taal, Scripting ActionScript is een objectgeoriŽnteerde scripttaal die ontwikkeld is door Macromedia (Adobe) met als doel gebruikt te worden als achterliggende taal in Flash animaties en Flex (een SDK voor het ontwikkelen van interactieve internettoepassingen). De taal is gebaseerd op ECMAScript en heeft zijn grootste invloeden uit Java en JavaScript.
Flash is een manier om animatie, filmpjes,... op het internet te tonen als alternatief voor HTML. HTML is immers niet bedoeld om veel animatie te hebben en met Flash is dit veel eenvoudiger.

In 2005 heeft Adobe Macromedia (en dus ook ActionScript) gekocht en zijn we (op moment van schrijven) gekomen aan ActionScript versie 3.
Flash had geen concurrentie op zijn gebied tot Microsoft in 2007 Silverlight introduceerde. In 2008 heeft Sun (bekend van OpenOffice en de programmeertaal Java) zich toegevoegd aan dit rijtje met de taal JavaFX (een variant van Java die zich meer richt op animatierijke toepassingen op het internet).

Flash komt men zeer vaak tegen in verschillende online spelletjes, als webpagina's (of delen ervan zoals menu's), online filmpjes (bijvoorbeeld YouTube) en als reclamebanners.
Het heeft als voordeel dat het platformonafhankelijk is aangezien Flash player (die nodig is om Flash inhoudt af te spelen) op bijna elk besturingssysteem (zoals Windows, Linux, Symbian,...) kan geÔnstalleerd worden. Een groot punt van kritiek bij veel mensen is het Flash formaat (flv) een gesloten formaat is (dit in tegenstelling tot JavaFX en het iets opener Silverlight). Het bestandstype van ActionScript is .as, maar wordt vaak gewoon bewaard in het niet gecompileerde formaat flv.

De documentatie van ActionScript kan je hier vinden: http://livedocs.adobe.com/flash/9.0/ActionScriptLangRefV3/
Een IDE voor ActionScript is Adobe Flash (schermafdruk hieronder) en Adobe Flex Builder.

http://www.multidesk.be/bijlage/93f0e0df404c675c178d4baeece8e210.png


Een eigen gemaakt voorbeeld samen met de achterliggende ActionScript kan je hier terugvinden:
http://s.multidesk.be/actionscript.html
Deze verklaring werd opgesteld door SMG op donderdag 19 november 2009 om 16:28 en werd in tussentijd reeds 6632 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.