Multidesk.be » Woordenboek » /proc

/proc
Trefwoorden: Linux, Windows, ext2, ext3, Ubuntu, Kubuntu, /proc, RAM, Geheugen, Proces /proc is een map op een Linux besturingssysteem en stelt het RAM geheugen voor. In Linux is het principe dat alles (dus ook de hardware) een map of bestand is. /proc is dus de voorstelling van het RAM geheugen in een Linux-omgeving.
Om de inhoud van het RAM geheugen te bekijken in Linux typ je in de Terminal hetvolgende:
CODE
  1. ls -l /proc

Je kan natuurlijk ook kiezen om met een File manager (zoals Dolphin, Konqueror of Nautilus) naar /proc te gaan zoeken. Dit zou zo'n resultaat moeten geven: /proc op Kubuntu

Deze methode van denken biedt een heleboel voordelen, maar ook nadelen. Zo kan je op je beeldscherm (wat ook in Linux te vinden is als een map) dezelfde rechten toekennen als op gewone bestanden. Aangezien je dus verplicht bent om op elk apparatuur rechten toe te kennen is dit zeer bevorderend voor de veiligheid van je systeem.
Echter een nadeel is meteen ook de gebruiksvriendelijkheid erin. Als Microsoft in Windows (waar dit principe niet van toepassing is) iets wenst de beveiliging heeft het keuze genoeg hoe het dit oplost. Linux echter zit gebonden aan deze manier van werken.
Deze verklaring werd opgesteld door SMG op donderdag 5 maart 2009 om 21:30 en werd in tussentijd reeds 2983 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.