Multidesk.be » Woordenboek » IPv6

IPv6
Trefwoorden: IP, IPv6, IPv4, Internet Protocol, Internet, netwerk, adres IPv6 is de opvolger van het welbekende IPv4. IPv6 maakt het mogelijk dat veel meer computers een IP adres kunnen krijgen en is dus een broodnodige update ten opzichte van de huidige IPv4-situatie.

Toen het Internet ontstond, heeft men gekozen om iedere computer te voorzien van een adres (het IP adres). Op dat moment was het aantal beschikbare adressen legio, het Internet zelf was immers enorm klein. Vroeger was een computer hebben een onbetaalbaar toestel en het Internet een droomwereld. Nu is het niet ondenkbaar dat je koelkast aangesloten is op het wereld wijde web. Echter IPv4 heeft maar een beperkt aantal combinaties en die worden zeer schaars.
In theorie kunnen we met IPv4 232 aantal mogelijkheden, aangezien een IP adres 32 bits (1 en 0) na elkaar zijn (de gekende 192.168.1.1 notatie is er enkel maar om het sneller te kunnen onthouden). IPv6 kan echter 2128, wat ons de mogelijkheid geeft om buiten onze computers, de toekomstige computers en al de koelkasten een IP adres te geven (en zelfs meer!)

Er zijn echter een paar problemen met IPv6. Hoewel het probleem van schaarsheid al jaren bekend is, alook de oplossing voor dat problemen, zijn er nog steeds zeer veel bedrijven, Internet-leveranciers,... niet aangepast om met IPv6 te werken. Vaak vergt het veel werk om IPv6 te implementeren, dus wordt het karwai meestal opgeschoven tot aan grote netwerk upgrades.
Om maar een idee te geven: eind 2008 heeft Google een onderzoek gedaan naar IPv6 ondersteunende computers. Hieruit bleek dat enkel 0,238% van de onderzochte klaar was voor IPv6 (Volledig artikel).

De notatie van IPv6 is zeer verschillend als die van zijn voorganger. Zo had je in IPv4 vier keer een getal van 0 tem 255 (vb 172.128.3.16) met een subnetadres dat dezelfde vorm had.
In IPv6 wordt dit echter in hexadecimale vorm geschreven en krijgen we acht keer vier hexadecimale cijfers (vb 22CD:34CF:0:0:0:0:7825:FA23) en wordt het subnet herleidt naar één enkel getal (vb /96). Om deze schrijfwijze een beetje in te korten mag men groepen van 4 nullen weglaten. Men mag echter geen nullen op meer dan 1 plaats weglaten, anders weet men niet meer hoeveel nullen men waar precies heeft laten vallen.
De volledige notatie van ons voorbeeld zou dan 22CD:34CF::7825:FA23/96 zijn.

Een eerst nadeel aan IPv6 is meteen de gebruiksvriendelijkheid. Terwijl IPv4 je 4x1 getal liet werken is dit bij IPv6 een stuk moeilijker geworden.
Echter IPv6 heeft daartegenover wel veel voordelen. Het probleem met het gebrek aan IP adressen zou meteen van de baan moeten zijn. Ook gaf IPv6 de mogelijkheid om alle ongenoegen van IPv4 weg te werken. Zo heeft IPv6 geen last van fragmentatie en kan het met grotere pakketten werken dan IPv4.
Deze verklaring werd opgesteld door SMG op zondag 25 januari 2009 om 19:50 en werd in tussentijd reeds 2983 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.