Multidesk.be » Woordenboek » slack space

slack space
Trefwoorden: opslag, harde schijf, usb stick, bestandssysteem, FAT, cluster, KB, MB, bestand Slack space is een term die gebruikt wordt bij opslagmedia om verloren ruimte aan te duiden. Bij opslagmedia wordt alle beschikbare opslagruimte doorgaans opgedeeld in kleinere clusters. Indien een harde schijf een totale capaciteit van 4GB heeft, kan clustergrootte bijvoorbeeld 4KB bedragen. Stel dat er 10 bestanden worden weggeschreven die elk 2KB groot zijn, dan kunnen er toch 10 sectoren (van 4KB elk) worden aangesproken om de data naar weg te schrijven. Dit impliceert dat 50% aan opslagcapaciteit niet gebruikt wordt (er is slechts 2KB van de beschikbare 4KB gebruikt). De niet-gebruikte 2KB wordt als slack space omschreven.

Dit verhaal is overigens niet enkel waar bij kleinere bestanden. Wanneer bijvoorbeeld een bestand van 11KB wordt weggeschreven op een medium met clusters van 4KB, dan zullen er 3 clusters nodig zijn om deze operatie te kunnen voltooien, waarbij er 1KB aan slack space gevormd wordt (3*4KB = 12KB => 12KB-11KB = 1KB).

Slack space kan vermeden worden door bijvoorbeeld de clustergrootte te verkleinen. Dit betekent echter wel dat de harde schijf een groter aantal clusters zal bevatten, wat niet bij elk bestandssysteem mogelijk is. Daarnaast kan een groter aantal clusters ook leiden tot een vertraging van zoekoperaties op het opslagmedium. Slack space kan daarnaast tevens nuttig zijn, aangezien een opgeslagen bestand (door de aanwezigheid van slack space) eenvoudig uitgebreid kan worden zonder dat hierbij een nieuwe cluster opgevuld moet worden (waardoor er mogelijk fragmentatie ontstaat).

Afhankelijk van het opslagsysteem, kunnen binnen een bepaalde cluster tevens meerdere bestanden worden weggeschreven; op deze manier kan het ontstaan van slack space vaak teruggedrongen worden. Op dit ogenblik vormt slack space bij moderne computers vrijwel geen probleem meer. In de jaren '90 was het echter niet ondenkbaar dat 10 tot 40% van de beschikbare ruimte onbruikbaar (niet alloceerbaar) werd vanwege slack space. Toentertijd was het (met de op dat ogenblik beschikbare bestandssystemen) overigens niet mogelijk om heel kleine clustergroottes te gebruiken; iets wat de dag van vandaag eveneens minder een probleem vormt. Daarnaast is de rekenkracht van moderne computers vele malen groter dan die van systemen uit de jaren '90, waardoor het eventuele performantieverlies bij het gebruik van kleinere clustergroottes vaak niet eens merkbaar is.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op zaterdag 20 december 2008 om 15:29 en werd in tussentijd reeds 3132 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.