Multidesk.be » Woordenboek » cold corridor

cold corridor
Trefwoorden: Internet, netwerk, datacentrum, hardware, rack, koeling, luchtstroom Een cold corridor (vaak ook CoCo genoemd), letterlijk koude gang, is een koeltechniek die vaak toegepast wordt in moderne datacentra. Het concept bestaat uit een gang met koude lucht, welke volledig gescheiden is van de overige (warmere) lucht. De koude lucht wordt geleverd aan de toestellen in de racks van het datacentrum, welke de koude luchtstroom aanzuigen om hiermee de interne componenten te koelen en achteraf de opgewarmde lucht terug afgeven. Het verschil met de voorheen toegepaste situatie is dat koude en warme lucht in het begin vaak wel in een aparte gang vloeiden, maar eenmaal de koude lucht bij de bovenste apparaten in een rack aanbelandde deze reeds vermengd was met de warme lucht uit de toestellen. Het gevolg hiervan is dat de koeling van deze bovenste apparaten niet even optimaal verliep dan de toestellen lager in het rack. Sommige studies wijzen zelfs uit dat de levensduur van de componenten in de toestellen hierdoor afneemt. Met behulp van een cold corridor, kan de temperatuur in een ruimte veel gecontroleerder op pijl gehouden worden.

Concreet kan een bestaande "oude" situatie vrij eenvoudig omgebouwd worden naar een situatie die gebruik maakt van het cold corridor principe. In principe is het voldoende om een scheiding (platen en toegangsdeuren) boven en rond de racks in te bouwen zodat de warme en koude lucht zich niet kunnen vermengen zonder langs (door) een toestel te passeren. Daarnaast moet de koude lucht van onderaan in de racks gebracht worden; vaak wordt hierdoor ook een verhoogde vloer gebruikt zodat de verdeling van de lucht vlotter verloopt. Vanzelfsprekend is de correctheid waarmee dit principe wordt geÔmplementeerd in grote mate beslissend voor de efficiŽntie van het uiteindelijke resultaat. Er bestaan overigens bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanbrengen van cold corridors zodat bestaande datacentra vrij snel omgebouwd kunnen worden.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op maandag 1 december 2008 om 20:11 en werd in tussentijd reeds 3286 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.