Multidesk.be » Woordenboek » Cluster

Cluster
Trefwoorden: Cluster, OpenMosix, IBM, Brute force Een cluster is het verbinden van meerdere computers om dezelfde taak te doen. Zo kan je de kracht van meerdere computers bundelen om veel sneller je werk af te krijgen.
Vaak worden clusters gebruikt bij bedrijven of in universiteiten om zeer zware berekeningen te maken. Maar het kan goed zijn dat je apparatuur thuis deel uitmaakt van een cluster. Zo is de grootste consumenten cluster op moment van schrijven de PS3. Sony heeft in zijn PS3 het ingebakken dat telkens wanneer hij in stand-by staat, deel gaat uitmaken van een cluster ten voordelen van Folding @ Home (een onderzoek om meer te weten te komen over eiwitten).

Een cluster werkt als volgt. Eerst wordt er een taak (meestal zeer moeilijke berekeningen) toegewezen aan de cluster, deze gaat alles verdelen onder zijn computers (de nodes). Elke keer dat een computer een taak (een deel van de grote taak) toegewezen krijgt voert die het uit en stuurt het de resultaten door.
Dit maakt dus dat een cluster veel sneller is dan individuele computers, maar zeker niet dubbel zo snel. Het verdelen van de taak zelf is een opdracht die erbij komt en dit zorgt moet dus ook uitgevoerd worden.

Wellicht de meest bekende fabrikant van clusters is IBM. IBM staat vooral bekend met zijn Blue Gene, een reeks van computers die samen een cluster vormen. Vandaar ook hun bijnaam Big Blue.
Maar je moet niet bij IBM of andere bedrijven gaan aankloppen om een cluster te kunnen maken. Indien je meer dan 1 computer hebt kan je via programma's (zoals OpenMosix) computer clusters maken.
Hoofdzakelijk zijn de meeste clusters Linux clusters omdat zij van in den beginnen al bezig waren met clusters. Microsoft heeft ook cluster software, maar is nog niet zo lang thuis in deze wereld.

Voorbeelden waar een cluster zeer handig kan bij zijn is het kraken van wachtwoorden (brute force attack), het renderen van afbeeldingen (zoals in de schermafdruk hieronder getoond wordt), zoeken naar oplossingen voor AIDS, het berekenen hoeveel geld ik op mijn bankrekening heb staan :D, ...

OpenMosix cluster
http://www.multidesk.be/bijlage/0fea4b5177a6f5099ec250c34af9802c.png
Deze verklaring werd opgesteld door SMG op woensdag 23 april 2008 om 20:15 en werd in tussentijd reeds 2159 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.