Multidesk.be » Woordenboek » chroma key

chroma key
Trefwoorden: filmbewerking, video, film, blue screen, green screen, blauw doek, special effects Chroma key is een techniek die veel gebruikt wordt in de wereld van televisie of film.
Het komt er op neer dat je iets filmt voor een blauw, rood of groen scherm. Later is het dan mogelijk om de achtergrond (blauw, groen of rood) te vervangen met kleurenfilters door een foto of anders videobeeld.
Het beste voorbeeld hiervan is het weerbericht. De weerman presenteert ook voor een gekleurd scherm en dat kleur wordt dan later door de computer vervangen door de weerkaarten en foto's.

Er kunnen wel problemen optreden bij de verschillende schermen. Als de persoon bijvoorbeeld rode, groene of blauwe kleding aanheeft of er staan rode, groene of blauwe voorwerpen voor het scherm, dan zullen die ook verdwijnen en door de computer vervangen worden door de foto of het videobeeld.
Bij een rood scherm kan je dan weer het probleem hebben dat een deel van de huid vervangen wordt, omdat er veel rode pigmenten in de huid van de mens voorkomen.
Deze verklaring werd opgesteld door Simon op zaterdag 16 februari 2008 om 20:24 en werd in tussentijd reeds 4581 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door SMG op maandag 18 februari 2008 om 19:13:05.
SMG's avatar
Multiviteit: 12000
Moderator
Altijd een leuk voorbeeldje:
http://youtube.com/watch?v=rIlN9XpUK2Q

Hier krijg je de vernieuwing te zien van het journaal. Op 50ste seconde zal meteen duidelijk worden wat chroma key is.
Zonder de chroma key techniek
Met de chroma key techniek

Bij het weerbericht gaat het wel iets complexer aan de gang (althans voor de weerman). Voor nieuwslezers is het immers niet zo belangrijk of hun decor wegvalt of niet, maar voor een weerman wel (aangezien zijn kaarten zijn decor zijn).
Bij pas beginnende meermannen zal je opmerken dat ze nogal vaak naar de kant kijken. Langs beide kanten (uit het beeld) staat een TV met wel de juiste beelden. Het is dus soms een kunst om ergens naar te wijzen wat er eigenlijk niet is.
Deze tekst werd het laatst bewerkt voor 36.83 % door SMG op maandag 18 februari 2008 om 19:19:31.
  • Pagina
  • 1 van 1