Multidesk.be » Woordenboek » typeface

typeface
Trefwoorden: karakters, stijl, letters, drukwerk, ontwerp, grafisch, design, font, tekst De term typeface (lettertype) wordt gebruikt in situaties waarbij men het heeft over tekst stijlen. Vaak wordt de term verward met font, terwijl een font en een typeface feitelijk twee verschillende zaken zijn. Een typeface is niets meer dan een groepering van karakters in een bepaalde stijl. Een font daarentegen is, in theorie, een volledige karakterset (inclusief hoofdletters EN kleine letters alsook cijfers en zaken als interpunctietekens).

Meer wordt duidelijk met een concreet voorbeeld:
Een typeface wordt gebruikt op de omslag van een boek. Enkel de karakters die nodig zijn om de titel te presenteren werden ontworpen om zo een kostenbesparing te realiseren. Na verloop van tijd wordt het boek zeer populair en besluit een designer om de ontbrekende karakters eveneens te ontwerpen. Op het moment dat alle karakters beschikbaar zijn, is de typeface in feite een font. De ontwerper kan vervolgens beslissen om meerdere varianten van de typeface uit te brengen, zoals bijvoorbeeld één met vette of cursieve karaktertekens.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op dinsdag 4 december 2007 om 12:19 en werd in tussentijd reeds 2220 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.