Multidesk.be » Woordenboek » VPN

VPN
Trefwoorden: netwerk, Internet, intranet, bedrijfsnetwerk, encryptie VPN staat voor Virtual Private Network en is een technologie die toelaat om een netwerkverbinding op te bouwen tussen twee locaties waarbij er gebruik gemaakt wordt van een publiek netwerk, vaak het Internet. Deze laatste factor is het grote verschil met bijvoorbeeld een (dedicated) leased line, waarbij een aparte kabel (of bandbreedte) wordt gebruikt om een verbinding te leggen tussen twee toestellen. Aangezien een VPN in feite slechts softwarematig is, biedt het vaak financieel dan ook een direct voordeel.

Gegevens die via een VPN-verbinding worden verzonden, ondergaan een encryptieproces zodat het voor anderen moeilijker is de gegevens te onderscheppen en te begrijpen. Vaak worden VPN-verbindingen gebruikt in situaties waarbij mensen willen verbinden met een bepaald netwerk, zonder fysiek aanwezig te zijn op de locatie waar dat netwerk zich situeert. Een voorbeeld van een situatie waarin vaak VPN-verbindingen worden gebruikt, is een bedrijfsnetwerk met enkele werknemers die vanuit hun eigen huis werken. De werknemers maken via een VPN verbinding met het bedrijfsnetwerk, waardoor het voor het netwerk lijkt alsof de werknemers fysiek aanwezig zijn op de bedrijfslocatie.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op maandag 26 november 2007 om 17:51 en werd in tussentijd reeds 4430 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.