Multidesk.be » Woordenboek » Wine

Wine
Trefwoorden: Windows, Linux, Wine, emulatie, software, API, virtualisatie Wine is zeer bekend bij Linux en Mac gebruikers. Het is een programma dat het mogelijk maakt om Windows toepassingen te kunnen draaien op Linux en Mac systemen.

Wine gaat hiervoor in Linux het programma zo uitvoeren dat het lijkt alsof het in Windows draait. Wine zal dan ook de nodige API's (die veel programma's van Windows nodig hebben) mee overzetten zodat de Windows programma's zich thuis voelen.

Wine zelf staat voor Wine is not an emulator en dit beschrijft het idee dat de ontwikkelaars hebben over Wine.
De ontwikkelaars van Wine zelf zijn er steenvast van overtuigd dat Wine geen emulator is, toch is er een grote discussie hier rond. Een emulator kan immers ook geinterpreteerd worden als het simuleren van een omgeving (in dit geval Windows) bovenop een ander bestaande systeem (Linux dus).
Echter een emulator kan je ook bekijken als een Virtuele machine (Xen, VirtualBox, VirtualPC, VMWare, ...).

Wine zelf is een goed voorbeeld van hoe lang een programma werkelijk in ontwikkelingsfase kan zitten. Het bestaat al immers vanaf 1993 en nog steeds bestaat er geen zekerheid op een succesvolle werking van je programma.
De reden hiervoor is simpel, het nabootsen van een Windows omgeving is zeer complex. Bovendien wijzigt Microsoft Windows voortdurend zodat het voor de Wine-ontwikkelaars moeilijk is om alles software draaiend te maken en te draaiend te houden.

Al dit laatste negatieve nieuws houdt veel mensen echter niet tegen. Wine werkt (meestal) en dit is al genoeg voor velen om het toch een poging tot het gebruik van de software wagen. Het is een beetje alsof je meedoet aan de Lotto (maar je kansen zijn wel stukken groter).
Zo hebben wij Dreamweaver 8 en Notepad++ zonder zoveel moeite aan de praat gekregen bijvoorbeeld.
Screenshot: Dreamweaver en Notepad++

Bijlage: Screenshot: Over Wine
Deze verklaring werd opgesteld door SMG op dinsdag 13 november 2007 om 20:11 en werd in tussentijd reeds 1983 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.