Multidesk.be » Woordenboek » fuzz testing

fuzz testing
Trefwoorden: software, test, methode, black box, willekeurigheid, bug, Fuzz testing (soms ook wel fuzzing of monkey testing genoemd) is een testmethode die gebruikt wordt bij het testen van bepaalde software of algoritmes. De testmethode draait in principe rond niets meer dan het aanleveren van willekeurige informatie (fuzz), vandaar dat de testmethode van tijd tot tijd ook als monkey testing wordt bestempeld (aangezien een aap die een toetsenbord bedient hetzelfde resultaat kan realiseren). Het voordeel van dit soort testen is dat, telkens de test draait, er met andere gegevens gewerkt kunnen worden. Als op een bepaald moment het programma of het algoritme crasht of indien er op een bepaald moment een (door de ontwikkelaar geschreven) test faalt, weet men dat er mogelijk ergens een bug aanwezig is. Het is belangrijk om weten op welke gegevens de test net faalde en daarom worden de testresultaten vaak opgeslagen in combinatie met de ingevoerde informatie. Omdat in veel gevallen een routine quasi elke vorm van informatie moet kunnen verwerken, maken fuzz tests soms ook deel uit van een zogenaamd black box test. Hierbij gaat men er van uit dat een gewone gebruiker niet weet hoe een bepaalde routine werkt, maar slechts informatie invoert en verwacht dat wat volgt loopt zoals gepland.

Vaak wordt aangenomen dat fuzz testing toelaat om bugs in software routines bloot te leggen, terwijl die bugs via andere (meer conventionele) menselijke tests niet ontdekt zouden zijn geweest. Fuzz testing is echter geen Heilige Graal en kan geenszins de normale tests vervangen, daar fuzz testing meestal slechts aantoont dat een bepaalde software routine fouten wel of niet goed afhandelt.

Naargelang de situatie, kunnen de gegenereerde testgegevens verschillende vormen aannemen. Zo is het denkbaar dat een test om de gebruikersinterface van een bepaald softwarepakket te testen andere gegevens moet aanleveren dan een gelijkaardige test die berekeningen uitvoert op een set van records uit de database. Ook kan een tester/ontwikkelaar er voor opteren om de mate van "fuzz" (willekeurigheid van de informatie) te bepalen naargelang het doel van de test en de software routine.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op dinsdag 13 november 2007 om 11:04 en werd in tussentijd reeds 2116 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.