Multidesk.be » Woordenboek » Plug and Play

Plug and Play
Trefwoorden: apparaat, randapparaat, insteekkaart, ISA, EISA, PCI, Windows, Mac, Apple, besturingssysteem, USB, hotplugging Plug and Play (vaak afgekort tot PnP) is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat bepaalde apparaten eenvoudig toegevoegd kunnen worden aan een computer, zonder dat hiervoor manueel adressen (IRQ) ingesteld moeten worden. Letterlijk vertaald, staat Plug and Play voor insteken en spelen. Voor de opkomst van Windows 95 was dit echter wel zo. Windows 95 en vooral Windows 98 maakten het echter eenvoudig om Plug and Play apparaten feilloos te laten functioneren, in theorie. In de praktijk bleek het echter vaak fout te lopen en ging Microsoft's besturingssysteem meer dan eens de mist in bij het toekennen van communicatieadressen. Vandaar dat Plug and Play al snel de bijnaam Plug and Pray (insteken en bidden) kreeg.

Een vereiste om Plug and Play te kunnen gebruiken, is dat zowel het apparaat dat wordt ingeplugd als onderdeel waarop het apparaat wordt aangesloten Plug and Play-compatibel zijn. Daarnaast dient ook het besturingssysteem zelf natuurlijk Plug and Play te ondersteunen. Bij Windows betekent Plug and Play vaak het inpluggen van een insteekkaart op het moederbord, waarbij de PC moet uitgeschakeld zijn. Bij Apple's Macintosh werd een gelijkaardige technologie echter al eerder ge´mplementeerd, waarbij het zelfs niet nodig was de computer uit te schakelen.

Eenmaal het Plug and Play-apparaat is aangesloten, dient het besturingssysteem te zorgen dat de correcte stuurprogramma's geladen kunnen worden. Vaak worden deze reeds bij het besturingssysteem geleverd, maar het is ook mogelijk dat deze nog vanaf een externe locatie (bijvoorbeeld vanaf een optisch medium) ge´nstalleerd moeten worden.

Vaak wordt Plug and Play, ten onrechte, verward met Hotplugging, wat in realiteit iets anders is.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op maandag 12 november 2007 om 19:08 en werd in tussentijd reeds 2246 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.