Multidesk.be » Woordenboek » ECMAScript

ECMAScript
Trefwoorden: ECMAScript, JavaScript, Jscript, Netscape, Mozilla, Microsoft, Internet Explorer, Browser, CSS ECMAScript is een standaard tussen Microsofts JScript en JavaScript. Voor het ontstaan moeten we echter in het verleden gaan.

Vroeger, toen de browseroorlog tussen Microsoft en Netscape in volle glorie werd uitgevochten, heeft Netscape in het heetst van de strijd JavaScript gemaakt. Op het moment dat ze die taal bedachten, was Java een zeer populaire speler en hebben ze dan maar gewoon Script achter Java gezet voor hun benaming (ook de syntax van JavaScript en Java hebben een beetje hun gelijkenissen).
Die zet heet Netscape goed gedaan, er was echt vraag naar een scripting taal die op de surfer zijn computer werd uitgevoerd om zo de servers minder te belasten.
Maar Microsoft was Microsoft niet als ze er niets op bedachten; Jscript ontstond, een taal die eigenlijk hetzelfde doet als Netscape maar toch een beetje anders in elkaar zit. Omdat Microsoft toen een zeer grote speler was (en Jscript bundelde met Internet Explorer) moest Netscape wijken. JavaScript was een beetje dood aan het gaan. Internet Explorer was immers gebundeld met Windows dus waarom zouden de mensen nog een andere browser gebruiken?

Echter omdat Mozilla (eigenlijk het kindje van Netscape) terug leven in een nieuwe browser blies is er een serieuze strijd geweest tussen Jscript en JavaScript. De talen deden hetzelfde maar waren gewoon anders. Een standaard moest dus komen (anders wordt het gewoon een programmeer ellende).
ECMAScript werd geboren!

ECMAScript is dus een standaard tussen JavaScript en Jscript om gelijkenissen te hebben, vooral bij het valideren van formulieren. In zekere zin is Javascript dus een subset van ECMAScript.
Deze verklaring werd opgesteld door SMG op vrijdag 2 november 2007 om 18:48 en werd in tussentijd reeds 2450 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.