Multidesk.be » Woordenboek » Linux

Linux
Trefwoorden: Linux, distro, Ubuntu, Fedora, RedHat, Debian Wat is Linux? Kort samengevat kan je zeggen dat Linux een besturingssysteem is als alle anderen. Het bevat applicaties, eventueel een grafische interface, heeft netwerkmogelijkheden en is aanpasbaar. Zowat alles wat een modern besturingssysteem ook heeft... MAAR technisch gesproken is dit niet correct want Linux op zich is enkel de kernel en niets meer... Wat Linux uiteindelijk tot een besturingssysteem maakt, zijn de distro's die gebruik maken van de Linux kernel zoals onder andere Ubuntu, Fedora/Redhat, SUSE, Debian, Mandriva,...

De belanrijkste verschillen met Windows zijn:
  • de directory structuur: "/" (forward slashes) bij Linux tegenover "\" (backslashes) bij windows, andere opdeling,...

  • security bij default: bij Linux is het van het begin zo geweest dat niets toegang krijgt behalve dat wat gedefiniëerd wordt, bij Windows was het in het begin andersom, alles krijgt toegang behalve dat wat ik blokkeer

  • case sensitive: Linux maakt een duidelijk verschil tussen hoofd- en kleine letters, de commando's "CD", "cd", "Cd" of "cD" zouden in Linux allemaal een verschillende betekenis hebben terwijl Windows ze allemaal als één en hetzelfde interpreteert.


Linux is openbron (of opensource) wat wil zeggen dat de broncode vrij beschikbaar is en als je de nodige C-kennis (en tijd :-p) hebt, mag je het volledig naar eigen wensen herschrijven. Verder is Linux en de meeste gevallen ook gratis en bij de betalende versies betaal je bijna hoofdzakelijk voor de support.
Deze verklaring werd opgesteld door k_a_lf op dinsdag 9 oktober 2007 om 21:05 en werd in tussentijd reeds 2660 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.