Multidesk.be » Woordenboek » BSOD

BSOD
Trefwoorden: Windows, stopfout, fatale fout, fout, geheugendump, hardware, conflict, kernel panic BSOD is een term die in de informaticasector vaak gebruikt wordt om zogenaamde blauwe schermen bij Microsoft Windows aan te duiden. Hoewel BSOD geen officiŽle afkorting is, hebben de vier karakters wel een zinnige betekenis, namelijk Blue Screen Of Dead (blauw scherm des doods). Men noemt de blauwe schermen zo omdat, eenmaal ze verschijnen, de gebruiker doorgaans niets anders kan doen dan de computer opnieuw op te starten. BSOD's zijn ook gekend als Blue Screens of stopfouten.

BSOD's komen vaak voor wanneer Windows problemen aantreft met bepaalde zaken, bijvoorbeeld toegang tot niet-toegewezen geheugen of de communicatie met hardware die de mist in gaat. Eťn van de mogelijk bekendste voorbeelden hiervan onstond toen Bill Gates de Plug and Play technologie van Windows 98 toonde aan een geselecteerd publiek. Tijdens de demonstratie trad er een uitzondering op in de communicatie met het aangesloten apparaat, wat een BSOD tot gevolg had.

BSOD's vinden hun oorsprong terug in vroegere besturingssystemen, waar soms zwarte schermen werden gebruikt om de gebruiker op (al dan niet fatale) fouten te wijzen. In vroege versies van Microsoft's Windows Vista kan er tevens een rood scherm getoond worden indien er tijdens het opstarten iets fout loopt. In de uiteindelijke versies van het besturingssysteem werd deze optie evenwel weer verwijderd. Het overbekende BSOD werd echter wel behouden. Microsoft's Xbox 360-console gebruikt dan weer groene schermen om stopfouten op te vangen, geheel in lijn met de stijl van de spelconsole. Ook Linux-besturingssystemen kennen een gelijkaardige functionaliteit; wanneer er in een dergelijke omgeving een fatale fout optreedt, schakelt deze een zogenaamde kernel panic in gang; vergelijkbaar met een BSOD. Heel oude versies van Apple's Macintosh toonden een sip-kijkend computer bij fatale hardwarefouten (bij de normale gang van zaken werd bij het opstarten een lachende computer getoond).

Een BSOD bestaat doorgaans uit een beknopte benaming voor de geconstateerde fout alsook een iets uitgebreidere, doch technische, uitleg. Deze technische uitleg kan gebruikt worden door programmeurs om bepaalde fouten te verhelpen aan de hand van een zogenaamde debugger. Deze debugger kan de inhoud van het geheugen op het moment van de crash uit een zogenaamde geheugendump lezen en interpreteren. Gebruikers kunnen overigens zelf blauw scherm (en bijhorende geheugendump) genereren zoals beschreven wordt in KB244139 op Microsoft's website.

Blauwe schermen zijn echter nooit als zijne gebruiksvriendelijk ontvangen, hoewel ze initieel wel met die reden zijn ingevoerd. Windows XP laat de gebruikers echter toe om, wanneer een BSOD tevoorschijn komt, de computer automatisch opnieuw op te starten, waardoor de gebruiker in feite (bijna) niets merkt van het blauwe scherm zelf. Ook Windows CE (de Windowsversie voor embedded systemen) kent een automatische herstartfunctionaliteit in de BSOD's.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op donderdag 27 september 2007 om 19:28 en werd in tussentijd reeds 2484 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.