Multidesk.be » Woordenboek » syntax

syntax
Trefwoorden: syntaxis, regel, standaard, programmeren, code, taal, parsen Syntax (of syntaxis in het Nederlands) slaat, wanneer men spreekt over programmeren, terug op een aantal regels waaraan een stuk code dient te voldoen wanneer het in een bepaalde taal geschreven werd. De syntaxis moet gerespecteerd worden zodat de code uitgevoerd (geparsed) kan worden zoals verwacht. Het komt voor dat bepaalde talen sterk op elkaar gelijken (bijvoorbeeld JavaScript, JScript en ECMA-script); toch werken bepaalde elementen uit de ene taal niet in de andere taal. De reden hiervoor de syntaxis die niet ondersteund wordt.

Ruwweg bepaalt een syntaxis welke kernwoorden men kan/mag gebruiken en eventueel in welke volgorde deze gebruikt dienen te worden, al dan niet afhankelijk (ten opzichte van) van elkaar. In XHTML moeten bijvoorbeeld bepaalde tags in de juiste volgorde gebruikt worden. Indien er bijvoorbeeld binnen een tag om tekst cursief te plaatsen een tag staat om tekst te onderlijnen, moeten beide tags niet alleen afgesloten worden, maar dit moet tevens ook in de correcte volgorde gebeuren.

Daarnaast wordt in de syntaxis doorgaans aangegeven hoe en waar welke karakters gebruikt mogen worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je in benamingen een cijfer mag plaatsen, zolang dit niet op de eerste plaats van de benaming staat. In XHTML is het bijvoorbeeld niet toegelaten om attributen en tags in hoofdletters te plaatsen.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op woensdag 26 september 2007 om 21:37 en werd in tussentijd reeds 2094 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.