Multidesk.be » Woordenboek » RPG

RPG
Trefwoorden: IBM, programmeertaal, Websphere, Eclipse, mainframe, AS/400, query, database, rapport RPG is een (vrij oude) programmeertaal waarbij de naam in het begin stond voor Report Program Generator. Initieel (de jaren '60) werd de taal echter vooral gebruikt op IBM's iSeries (voorheen AS/400) voor het ophalen van gegevens en het genereren van samenvattingen. Door de jaren heen verbeterde IBM de taal echter zodat deze veel meer was dan een vorm van query-taal; hiermee verloor de programmeertaal zijn volledige naam, daar deze de lading niet langer dekte.

RPG werd in het begin ontwikkeld om te werken met ponskaarten; vanzelfsprekend is dat de dag van vandaag niet langer het doel. Frappant is echter dat de taal niettemin nog steeds effectief gebruikt wordt, waarbij de oorzaak vooral bij IBM is te zoeken, aangezien zij de taal doorontwikkelden.

De dag van vandaag kan je RPG schrijven met een eenvoudige editor. Vanzelfsprekend zijn er ook zwaardere en uitgebreidere GUI's voorhanden, bijvoorbeeld IBM's eigen Websphere Development Studio (wat in principe niets meer is dan een doorontwikkelde versie van de Eclipse IDE).
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op zondag 23 september 2007 om 10:17 en werd in tussentijd reeds 1389 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.