Multidesk.be » Woordenboek » Acid2

Acid2
Trefwoorden: Internet, standaard, HTML, CSS, W3C, test, browser, renderen Acid2 is de naam van een test op het Internet die nagaat of een bepaalde browser code wel op de juiste manier kan voorstellen. De test bestaat uit een aantal HTML-elementen die door CSS op een bepaalde manier opgemaakt worden. Wanneer een browser de richtlijnen van het W3C volgt inzake HTML en CSS, moet de pagina correct weergeven worden. Wanneer een browser de specificaties niet (volledig) volgt, wordt de pagina niet weergeven (gerenderd) zoals bedoeld.

De test zelf kan je terugvinden op webstandards.org en meer bepaald op deze pagina. Indien je een browser hebt die de test doorstaat, zal je een smiley zien, zoals deze, waarbij de neus van de smiley blauw wordt, indien je er met de muiscursor over beweegt. De afbeelding zelf is gemaakt in Opera versie 9, die de test zoals je kan zien met succes doorstaat. Internet Explorer 7 slaagt niet in de test, zoals je kan zien op deze afbeelding.

De lijst met browsers die test wel doorstaan, is niet erg lang. In die lijst zitten onder meer: Opera (versie 9), Konqueror en Safari. De lijst met browsers die test niet doorstaan, is een pak langer. De meest significante browser op die lijst is Internet Explorer versie 7. Hoewel deze versie grote verbeteringen bevat op vlak van CSS-ondersteuning, gaf ontwikkelaar Microsoft aan dat het correct weergeven van de Acid2-test niet tot hun prioriteiten behoorde. Ook de final versies van Firefox 2 kunnen de test niet correct weergeven. Raar maar waar slaat ook Nintendo's DS browser er niet in de smiley correct te weergeven, ondanks dat de browser in feite een herwerkte versie van Opera is. De verklaring hiervoor is te vinden in het feit dat de kern gebaseerd is op die van Opera versie 8, dewelke de Acid2-test eveneens niet doorstond.

Wanneer je (de CSS-code van) de Acid2-test door een validator haalt, zal je merken dat deze fouten bevat. Dit was echter de bedoeling, daar de test ook probeert na te gaan hoe een browser omgaat met fouten in de broncode.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op vrijdag 21 september 2007 om 11:01 en werd in tussentijd reeds 1845 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door SMG op vrijdag 21 september 2007 om 17:47:04.
SMG's avatar
Multiviteit: 12000
Moderator
Extra info:
Bij Firefox is de Acid test ook niet echt een prioriteit maar eerder een extra. Zij wilde een browser maken die CSS goed ondersteunt, Acid test is eerder iets om te kunnen zeggen: We kunnen het toch aan hé.
Daarom zal Firefox 3 (die in rond 2008 het levenslicht zou zien) de Acid wel volledig ondersteunen. Dit was normaal gezien ook geplant voor Firefox 2 maar door vertragingen bij de motor van Firefox (Gecko 1.9) is dit uitgesteld geweest naar Firefox 3.
  • Pagina
  • 1 van 1