Multidesk.be » Woordenboek » easter egg

easter egg
Trefwoorden: grap, verborgen, software, extra Een easter egg is een toevoeging aan bijvoorbeeld een software-programma dat doorgaans geen echt nut heeft en vaak ook niets met het programma zelf te maken heeft. Easter eggs zijn stukjes code die een (doorgaans) verborgen bericht bevatten. Vaak worden easter eggs gebruikt om bijvoorbeeld bepaalde zaken te accentueren of grappen in een programma te steken.

Easter eggs kunnen echter ook voorkomen in de vorm van spelletjes. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in bepaalde versies van Microsoft Excel een flight simulator op te starten. Ook in Google Earth zit een gelijkaardige extra.

Easter eggs kunnen ook bestaan uit extra's in bijvoorbeeld spellen. Zo is het mogelijk dat een easter egg de speler een speciale kracht of een speciaal wapen geeft. Easter eggs worden tevens gebruikt om credits van een bepaalde software op een aangename(re) manier te tonen aan de gebruiker, bijvoorbeeld door er grappige elementen in te verwerken. Een voorbeeld hiervan is terug te vinden in Microsoft Word 2000, waar je via de F1-toets na het ingeven van een bepaalde zoekterm (meer bepaald cast) en vervolgens het aanklikken van de juiste optie (die met user assistance staff in) een lijst te zien krijgt met alle mensen die meehielpen aan de zoekfunctie.

De dag van vandaag tref je in bedrijfssoftware minder vaak easter eggs aan omdat bedrijven doorgaans niet tuk zijn op software die verborgen elementen bevat. Zeker in omgevingen waar met vertrouwelijke informatie wordt omgegaan, is het wenselijk dat een programma geen bokkensprongen gaat maken. Microsoft heeft bijvoorbeeld beslist dat er in zijn programma's geen easter eggs meer mogen voorkomen.

Easter eggs kunnen op vele plaatsen voorkomen overigens; je vindt ze niet enkel in computersoftware, maar ook op sommige CD's en DVD's en zelfs in bepaalde films.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op vrijdag 21 september 2007 om 10:02 en werd in tussentijd reeds 1606 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.