Multidesk.be » Woordenboek » JSON

JSON
Trefwoorden: JSON, XML, data opslag, serialization, Javascript, ECMAScript JSON of JavaScript Object Notation (uitgesproken als Jason) is een computerformaat waarmee het mogelijk is om datastructuren en objecten eenvoudig voor te stellen. JSON wordt vaak gebruikt wanneer het nodig is om gegevens op te slaan/door te sturen, bijvoorbeeld bij Javascript, meer bepaald bij AJAX-toepassingen. In het verleden werden voor het opslaan/doorsturen van gegevens hier vooral XML-bestanden gebruikt, maar in principe is XML per definitie een opmaaktaal, terwijl JSON puur en alleen gebruikt wordt als uitwisselingsformaat voor gegevens.

De notatie van JSON lijkt hard op die van Javascript, maar JSON is ontwikkeld om niet aan te leunen bij 1 bepaalde taal, doch om gegevens op te kunnen slaan (serialization), net zoals XML. Voor veel programmeertalen bestaan er reeds methodes om data op te slaan in het JSON-formaat. Het grote voordeel van JSON is dat de opgeslagen data eenvoudig ingelezen kan worden door bijvoorbeeld Javascript (via de eval()-methode) is voldoende. Gegevens inlezen via de eval()-methode is echter enkel veilig wanneer je volledige controle hebt over de gegevens, daar elke code (dus ook kwaadaardige) geparsed kan worden. Een meer veiligere methode is de parseJSON methode in deze bibliotheek. Het MIME-type voor communicatie via JSON is application/json.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op donderdag 20 september 2007 om 08:49 en werd in tussentijd reeds 1299 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.