Multidesk.be » Woordenboek » compiler

compiler
Trefwoorden: code, programmeren, compiler, decompiler, assembly Een compiler is een computerprogramma dat programmeercode in een bepaalde taal omzet in een andere (lagere) taal. Doorgaans wordt een compiler gebruikt om geprogrammeerde code om te zetten in code die verstaanbaar (en uitvoerbaar) is voor een computer, bijvoorbeeld een assembly taal of machinetaal.

Door een bepaald stuk code te compileren, kan het vaak sneller uitgevoerd worden. Een frequent probleem is dat gecompileerde code vaak slechts bruikbaar is op 1 bepaald platform. Daarom kan het nodig zijn meerdere compilers te gebruiken om zo code te produceren die uitvoerbaar is op verschillende systemen en platformen.

Het is ook mogelijk om het compileproces om te keren. Hierbij ga je een broncode (in een lagere taal) omzetten naar een andere broncode (in een hogere programmeertaal). Dit proces noemt men decompilen en wordt uitgevoerd door een zogenaamde decompiler. Het voordeel is dat de bekomen taal vaak leesbaarder is voor mensen.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op woensdag 1 augustus 2007 om 12:04 en werd in tussentijd reeds 1662 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.