Multidesk.be » Woordenboek » interpreter

interpreter
Trefwoorden: code, programmeren, bytecode, parsen, LISP, BASIC, Python Een interpreter is een computerprogramma dat programmeercode omzet in instructies die verwerkt (geparsed) kunnen worden door de processor van een computer. Het grote verschil met een compiler is dat een interpreter geen omzetting doet naar binaire code, terwijl een compiler dat net wel doet.

Compilen vraagt doorgaans veel tijd en om die reden kan een programma dat door een interpreter werd verwerkt doorgaans veel sneller opgestart worden. Aan de andere kant is code die door een compiler werd gehaald vaak sneller bij het uitvoeren, omdat de processor dan slechts op bit-niveau de instructies kan verwerken.

Voorbeelden van talen die verwerkt kunnen worden via een interpreter zijn LISP, BASIC of Python. In zekere zin hoort JAVA ook in dit rijtje thuis, nadat deze gecompileerd werd, aangezien JAVA omgezet wordt naar bytecode en vanaf daar wordt verwerkt door de Java Virtual Machine.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op woensdag 1 augustus 2007 om 12:04 en werd in tussentijd reeds 2861 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door Kai op maandag 6 oktober 2008 om 22:50:53.
Kai heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 0
Is het niet zo dat een interpreter instructie voor instructie ophaald, vertaald en door de processor uit laat voeren, en compiler eerst het hele programma vertaald en het vervolgens door de processor laat uitvoeren?
Daarom duurd het compileren ook langer. Bovendien is bei een interpreter de controle over het programma omdat deze instructie voor instructie laat uitvoeren. Een compiler vertaald het hele programma en geeft deze dan over aan de processor waardoor de controle over het programma bij de processor komt te liggen.
  • Pagina
  • 1 van 1