Multidesk.be » Woordenboek » JNLP

JNLP
Trefwoorden: Java, Web start, JNLP, XML, JAR, web, applet JNLP staat voor Java Network Launching Protocol en is een groep van protocollen die toelaat om Java-applicaties op te starten over een netwerk. Het grote verschil met Java applets zit in de manier waarop de applicatie wordt opgestart.

Een applet wordt gestart vanuit de browser en draait standaard in een beschermde omgeving. Een Java-applicatie die via JNLP wordt opgestart heeft de browser op zich niet nodig. Java Web Start (het framework dat door Sun ontwikkeld werd om deze functionaliteit te ondersteunen en tevens de naam van een JNLP client) zorgt voor de correcte afhandeling van de nodige procedures. Om een applicatie via JNLP op te starten, heb je in feite niets meer nodig dan een XML-bestand dat de vereiste parameters bevat, bijvoorbeeld de locatie van de kernbestanden (JAR's) of de volledige naam van de klasse die initieel geladen moet worden.

Technisch gezien kan een het hele proces geautomatiseerd worden. Een ontwikkelaar kan in een configuratiebestand (de XML-configuratie) opgeven welke acties uitgevoerd moeten worden. Zo kan onder meer de JNLP-server gespecifieerd worden vanwaar de software (Java-applicatie) gedownload dient te worden. Eenmaal dat gebeurd is, kan de software op de machine van de eindgebruiker worden ge´nstalleerd en hoeft er geen verbinding meer te zijn met het Internet (tenzij de applicatie dat vereist voor de correcte werking ervan).

Een voorbeeld van een applicatie die via het JNLP-protocol gestart kan worden, is Cross FTP.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op vrijdag 27 juli 2007 om 15:24 en werd in tussentijd reeds 1626 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.