Multidesk.be » Woordenboek » SD Card

SD Card
Een SD (Secure Digital)-kaart is een flashgeheugen-kaart. Ze kan gebruikt worden in draagbare elektronica als digitale camera's, draagbare computers en PDA's. Ze is gebaseerd op het oudere type Multi Media Card (MMC) maar is dikker en heeft een hogere schrijf- en leessnelheid.

De oude MMC-kaarten passen en werken ook in een SD-gleuf, maar niet omgekeerd.

Een SD-kaart meet 32 mm x 24 mm x 2.1 mm. Er zijn kaarten beschikbaar met een hogere schrijfsnelheid, voor gebruik met digitale camera's die snel verschillende foto's na elkaar kunnen maken.

Er zijn SD-kaarten verkrijgbaar met 128, 256 en 512 MB (megabyte) en 1, 2 en 4 GB (gigabyte) opslagruimte. Aangetekend moet worden dat veel oudere fototoestellen niet met een geheugenkaart die groter is dan 512 MB kunnen omgaan. Ook worden SD kaarten doorgaans met het FAT16 bestandssysteem geformatteerd dat 2 Gbyte als maximale grootte heeft. Grotere SD kaarten worden SDHC (SD High Capacity) genoemd.

De SD-kaart is momenteel het meest gebruikte flashgeheugen in digitale camera's, mobiele telefoontoestellen, navigatie-apparaten, MP3-afspelers en andere draagbare media. Alhoewel enkele fabrikanten zoals Fujifilm (xD) en vooral Sony (Memory Stick) vooralsnog vasthouden aan hun eigen formaten, lijkt SD de strijd onder de geheugenkaarten qua populariteit (en prijs) te hebben gewonnen.

De prijs daalt snel. In juli 2006 kostte een SD-kaart van 1 GB rond de dertig euro. Drie maanden eerder was dat nog tachtig euro. De verwachting is dat medio 2007 dezelfde prijs wordt gerekend voor een SD-kaart van 8 GB.

Fysiek kleinere uitvoeringen van de SD kaart zijn de miniSD met 20 x 21,5 x 1,4 mm en de microSD-kaart, net na de introductie ook wel TransFlash genoemd. MicroSD is 15 x 11 x 1 mm groot. Beide worden gebruikt in apparaten waar de afmetingen van een gewone SD-kaart een probleem vormen, zoals mobiele telefoons.
Deze verklaring werd opgesteld door isaf_redsnipe op donderdag 21 juni 2007 om 21:03 en werd in tussentijd reeds 1371 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.