Multidesk.be » Woordenboek » Partitie

Partitie
Trefwoorden: Partitie, HDD, Harde schijf, NTFS, FAT, Swap, Besturingssysteem Men spreekt over een partities bij harde schijven. Als een harde schijf verdeeld is in delen (niet fysisch in delen verdelen AUB, want dan is ze naar betere oorden ;)) dan spreekt men over partities. Maar ook als je de schijf niet hebt verdeeld, dan heb je partitie. Weliswaar maar eentje.

Partitioneren is een proces waarbij een verzameling sporen van de schijf, die aan elkaar grenzen, verdeeld worden in verschillende groepen. Het gevolg is dat men praktisch met 3 schijven werkt (werken in de betekenis van werken op de computer) terwijl men fysische nog steeds maar 1 harde schijf heeft.

Om dit te illustreren heb ik hiervan een afbeelding gemaakt.

http://www.multidesk.be/bijlage/90d8154d1d4fa514655d1ea00307f2d9.png

Hier kan je dus op zien dat er 3 partities zijn (het witte is geen partitie ;)).

Het voordeel hiervan is dat ze apart worden afgehandeld. Ze kunnen een andere filesysteem (NTFS, FAT, ext2, ...) hebben en als er eentje van crashed, dan zijn de andere partities ongedeerd. Een ander voordeel is dat de schijf rapper zal werken. Je hebt nl meerdere maar kleinere Master File Tables (waar de info in staat van waar al je bestanden staan op de schijf). Dit maakt dus dat hij voor een bestand minder lang moet zoeken in de MFT.

Limieten op partities
Men kan maar maximum 4 primaire partities hebben (de partitietabel heeft immers gelimiteerd in grootte). Echter dit bleek na een tijdje te weinig te zijn en daarom heeft men logische partities uitgevonden. Je kan in theorie oneindig veel logische partities hebben.
Echter omdat DOS met letters per partities of harde schijf werkt, staat deze limiet op 24 logische en primaire partities per harde schijf (je kan A en B niet gebruiken voor harde schijf of partitie).
Deze verklaring werd opgesteld door SMG op woensdag 9 mei 2007 om 16:17 en werd in tussentijd reeds 1521 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.