Multidesk.be » Woordenboek » TCP/IP referentiekader

TCP/IP referentiekader
Trefwoorden: OSI, TCP/IP, Internet, Netwerk, LAN TCP/IP referentiekader is het praktische versie van het OSI model.
Dit bestaat uit volgende lagen:
  • Netwerktoegangslaag: dit zijn de 2 onderste lagen van het OSI model, de datalink en fysische laag samen.
  • Internetlaag: de internetlaag in het TCP/IP referentiekader is hetzelfde als de netwerklaag van het OSI model
  • Transportlaag: de transportlaag van het OSI is hetzelfde als die van TCP/IP
  • Toepassingslaag: de toepassingslaag is de toepassingslaag, presentatie en de sessie laag van het OSI model

De reden waarom dit verschillend is, is omdat er vroeger, in het prille begin van de netwerken, 2 projecten waren die bezig waren met netwerken.
Een ervan was bezig met de theorie (ISO: organisatie die zich bezig houdt met standaarden), de andere was bezig met de praktijk. Hierdoor kwam dat beide bedrijven op een bepaald moment klaar waren maar met een verschillende resultaat.

Nadien zijn die met de praktijk ook begonnen met het maken van een theorie versie, dit is dan het TCP/IP referentiekader geworden.
Het is dus zo dat het OSI model eigenlijk niet gebruikt wordt. OSI is er enkel om het verhaal duidelijk te maken, het referentiekader is hetgene wat echt gebruikt wordt.
Deze verklaring werd opgesteld door SMG op maandag 30 april 2007 om 15:28 en werd in tussentijd reeds 2011 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door Martijn op maandag 30 april 2007 om 18:08:14.
Martijn heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 13787
Beheerder
In principe is het TCP/IP model niets meer dan een samenvoeging van een aantal lagen uit het OSI model. Indien je beide modellen (TCP/IP en OSI) naast elkaar legt, merk je dat (duidelijk).

Het is zo dat het in de praktijk onmogelijk is om alle lagen uit het OSI model apart (onafhankelijk) te implementeren (nut + kost); sommige lagen kunnen nu eenmaal niet uit elkaar getrokken worden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de implementatie bij een 10/100 ethernet netwerkkaart. Lagen 5, 6 en 7 van het OSI-model worden bij het TCP/IP model bijvoorbeeld allemaal afgehandeld door de applicatielaag (application layer).
Met vriendelijke groeten,
Martijn Wouters
  • Pagina
  • 1 van 1