Multidesk.be » Woordenboek » Scroll Lock

Scroll Lock
Trefwoorden: Toetsenbord, Scroll Lock, IBM, PC Vele mensen zien de toets Scroll Lock staan, maar het is verre van de meest gebruikte toets op het toetsenbord.

Scroll lock is een toets die ontwikkeld is door IBM. In een omgeving zoals Windows zijn er echter praktisch geen programma's dat de toets gebruiken. Er bestaat wel een programma dat de functie gebruikt, waarvan de naam wel een grote bekendheid geniet: Microsoft Excel.
Vroeger was de scroll lock om (zoals bij Num en Caps lock) bestaande toetsen een andere functie te geven. Scroll lock verschilt hier niet in.

Open Microsoft Excel en druk willekeurig op de verschillende pijltjestoetsen. Wat er nu gebeurt, is het veranderen van de cel waar je in zit.
Zet Scroll Lock aan en beweeg terug met de pijltjes. Je merkt niet direct een verschil op, maar schijn bedriegt. Het scherm beweegt, maar je blijft immers in dezelfde cel staan (wat daarvoor niet het geval was).

In Linux wordt Scroll Lock gebruikt om in de Terminal de uitvoer even te pauzeren.
Apple heeft geen scroll lock. Zij vonden PageUp en PageDown meer dan genoeg ;)

Scroll lock is dus oorspronkelijk bedoeld om de scherm inhoud te verschuiven.

Vaak gebruikt software dat meegeleverd wordt met een KVM switch de scroll lock om zo te switchen tussen de verschillende computers.
Deze verklaring werd opgesteld door SMG op zaterdag 24 februari 2007 om 17:05 en werd in tussentijd reeds 1412 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.