Multidesk.be » Woordenboek » WDM

WDM
Trefwoorden: optical, fiber, glasvezel, signaal, lambda, netwerk, gegevensstroom, doorvoersnelheid WDM staat voor Wavelength Division Multiplexing en is een technologie die toelaat om meerdere lichtbundels gelijktijdig door een glasvezelkabel te sturen. Het voordeel hiervan is dat de bandbreedte van een verbinding vele malen verhoogd kan worden, zonder dat daarvoor nieuwe kabels in gebruik genomen hoeven te worden.

De werking van WDM is redelijk eenvoudig. Gegevens die door een glasvezelkabel gestuurd worden, gaan van punt zender naar ontvanger in de vorm van licht. Door verschillende lichtbundels met elk een eigen frequentie te verzenden door ťťnzelfde kabel, kunnen de verschillende gegevensstromen van elkaar onderscheiden worden. Het aantal golflengtes (lambda's) per kabel kan sterk variŽren; hoe meer golflengtes er zonder gegevensverlies op een kabel gezet kunnen worden, hoe voordeliger het transport op grote afstand wordt. Voor korte afstanden is de techniek echter relatief duur, hoewel standaardisatie hoe langer hoe meer de prijzen omlaag haalt.

Het aantal lambda's per kabel wordt vanzelfsprekend mee beperkt door de fysische eigenschappen van de kabel. In het begin (jaren 1970) was het slechts mogelijk om 2 lichtbundels tegelijkertijd door te sturen. In de jaren 1990 werd dat aantal geleidelijk opgetrokken naar 4 of zelfs 8 om rond de daarop volgende millenniumwisseling aan te komen bij 128. Dit laatste werd wel enkel bekomen door gebruik van techologieŽn als DWDM (Dense WDM - zeer duur) en CWDM (Coarse WDM - goedkoper, maar kwalitatief gezien inferieur).

Opmerking
Kijk nooit rechtstreeks en/of met het blote oog in een glasvezelkabel. De lichtbundels zijn onzichtbaar voor het menselijk oog, maar kunnen dit wel permanent beschadigen! Let dus immer op met losliggende kabels of zendapparatuur waarbij de poort niet afgesloten is.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op woensdag 21 februari 2007 om 19:07 en werd in tussentijd reeds 1225 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.