Multidesk.be » Woordenboek » HSRP

HSRP
Trefwoorden: Cisco, protocol, redundantie, netwerk, failover Het acroniem HSRP staat voor Hot Standby Router Protocol en is een protocol dat ontworpen werd door netwerkspecialist Cisco. Het protocol werd ontwikkeld om op een gestandaardiseerde manier een redundant netwerk te kunnen opbouwen. Het protocol functioneert in weze erg eenvoudig: in plaats van 1 router in het netwerk te plaatsen, wordt er een extra router in het netwerk geschakeld, waarbij de extra router automatisch actief wordt indien de normale router het verkeer niet meer kan verwerken.

De extra router is enkel actief indien er met de "normale" router een probleem optreedt (vandaar de term Hot Standby Router: de router is ingeschakeld, maar verwerkt geen verkeer). Indien er zich op router 1 een probleem voordoet, zal de extra router gaan fungeren als default gateway.

Het HSRP communiceert met andere routers in hetzelfde netwerk door multicast-pakketjes te versturen (op IP-adres 24.0.0.2). Slechts 1 router regelt het verkeer; deze opstelling noemt men bij Cisco ook wel virtual router of virtuele router, aangezien meerdere routers functioneel samengenomen worden tot 1 router. Om dit te kunnen bekomen, is het noodzakelijk dat elke router hetzelfde MAC-adres en IP-adres krijgt, aangezien (in het geval van een defect) de router naadloos herkend dient te worden en er dus geen fysieke verandering in de topologie mag plaatsvinden (bijvoorbeeld het toevoegen van een extra router). Aangezien men echter wel een extra router inschakelt bij HSRP, is het van belang dat de extra router de identiteit van de originele router overneemt, zonder dat de gebruiker hier iets van merkt.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op dinsdag 20 februari 2007 om 21:22 en werd in tussentijd reeds 2176 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door een gast op maandag 12 november 2007 om 13:08:47.
Duidelijke taal. Dank

groet,

Jack
  • Pagina
  • 1 van 1