Multidesk.be » Woordenboek » MX-record

MX-record
Trefwoorden: e-mail, netwerk, DNS, SMTP Een MX-record is een verwijzing in een DNS. De letters MX zijn afgeleid van de woorden Mail Exchange, waarbij het doel van een MX-record meteen ook iets duidelijker wordt.

Een MX-record wordt gebruikt om aan te geven welke server de e-mail moet afhandelen voor een bepaald domein. In een MX-record staat ondermeer de naam van de server en een prioriteit.

Aan de hand van de naam in het MX-record, wordt via de A-record het IP-adres van de server opgezocht. Een MX-record moet dus wijzen naar een naam die via een A-record naar een IP-adres wijst; het MX-record zelf wijst niet naar een IP-adres. Een andere mogelijkheid is om te werken met SRV-records; SRV-records laten toe om bijvoorbeeld IP adressen, poorten en prioriteiten op te geven. Dat tweede is niet mogelijk via A-records.

Aan de hand van de prioriteit kunnen meerdere mailservers opgegeven worden, om zo bijvoorbeeld redundantie te bekomen. Een ander voordeel hiervan is dat er meerdere mailservers opgegeven kunnen worden, waarbij elke mailserver naast het verwerken van de e-mail bijvoorbeeld ook een virusscan uitvoert. Het uitvoeren van deze scan vraagt echter meer verwerkingscapaciteit, dus is het gebruiken van extra servers niet meer dan logisch om eenzelfde verwerkingssnelheid te kunnen behouden.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op vrijdag 9 februari 2007 om 11:38 en werd in tussentijd reeds 1666 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.