Multidesk.be » Woordenboek » URI

URI
Trefwoorden: Internet, naamgeving, URL, URN, website Volgens het IETF staat URI voor Uniform Resource Identifier. Origineel diende Sir Timothy John Berners-Lee bij de organisatie echter Uniform Resource Identifier als verklaring in.

Een URI is in principe niets meer dan een groep karakters om een bepaalde naam of een bepaald element (uniek) te identificeren. URI's worden doorgaans gebruikt om, via protocollen, interactie tussen verschillende elementen mogelijk te maken. De bekendste voorbeelden van URI's zijn ongetwijfeld de URL (in de volksmond gekend als het adres van een website) en de URN (eenvoudig gesteld: de naam van het element, zonder informatie over hoe je dit element kan opvragen en/of bereiken).

Strikt technisch gezien dient de term URI gebruikt te worden in de plaats van URL; het is echter zo dat dit nog maar op weinig plaatsen gebeurt en veel personen en instanties in documentatie nog steeds URL of zelfs website adres blijven gebruiken; ook al nergens officieel gespecifieerd wat die laatste term net inhoudt.

URI's worden de dag van vandaag op onnoemlijk veel plaatsen gebruikt. Enkele voorbeelden: wanneer op een website een afbeelding wordt getoond via een img-tag, dan is de locatie van de afbeelding die in het src-attribuut wordt opgegeven een URI, net als de waarde die wordt opgegeven in het href-attribuut bij een anchor-tag (a). In principe heb je twee soorten URI's; absolute en relatieve. De benamingen spreken grotendeels voor zich; absolute URI's verwijzen direct naar een bepaald element en kan je altijd onder die naam vinden (bijvoorbeeld http://www.example.com/submap/archief/bestand.txt). Relatieve URI's verwijzen naar een bepaald element vanaf een bepaalde locaties (bijvoorbeeld ../../archief/bestand.txt); wanneer de locatie van het element wijzigt, dient de URI mogelijk tevens aangepast te worden.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op maandag 8 december 2003 om 12:38 en werd in tussentijd reeds 1536 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.