Multidesk.be » Woordenboek » MOS

MOS
Trefwoorden: audio, kwaliteit, gehoor MOS staat voor Mean Opinion Score en is een schaal waarop de kwaliteit van geluid uitgedrukt kan worden, bijvoorbeeld bij telefonie. De MOS-schaal telt vijf onderverdelingen, gaande van 1 (zeer slecht verstaanbaar) tot 5 (zeer goed verstaanbaar).

De MOS wordt uitgedeeld nadat het geluid gecomprimeerd en verzonden is. Het is namelijk zo dat een geluid, dat zeer verstaanbaar opgenomen werd in een stille ruimte (zonder achtergrondgeluid) heel slecht verstaanbaar is bij aankomst. De oorzaak hiervan kan bijvoorbeeld liggen bij een te sterkte compressie of een te slechte verbinding.

Bij de meeste courante compressietechnieken kan er gekozen worden tussen een sterkere compressie om bandbreedte te besparen, of een minder sterke compressie om zo de kwaliteit van het geluidssignaal niet al te hard te verlagen.

Doorgaans ligt de kwaliteit van een normaal telefoongesprek op MOS 4 (relatief goed verstaanbaar). De kwaliteit van een GSM-gesprek zit vaak tussen MOS 3 (verstaanbaar) en MOS 4. Bij VoIP ligt de MOS beduidend hoger, namelijk tussen MOS 4 en MOS 5 (perfect verstaanbaar en zuivere, heldere klank).

Het is zo dat de MOS in feite een subjectief gegeven is. Bepaalde mensen verstaan nu eenmaal beter een gegeven audiostroom dan anderen. Militairen worden bijvoorbeeld getraind op het beluisteren en interpreteren van berichten met een slechte kwaliteit. Door oefening, kan de MOS van een bericht voor die personen verhoogd worden.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op maandag 29 januari 2007 om 15:43 en werd in tussentijd reeds 1189 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.