Multidesk.be » Woordenboek » Windows

Windows
Trefwoorden: Windows, Microsoft, MSDOS, WOW32, OS, Operating system, Bestringssysteem Windows is het grafische besturingssysteem van Microsoft dat in 1985 het leven zag.
Het was echter niet meteen het grote succes van Microsoft (vanwege te weinig toepassingen, ...). Windows 3.0 was echter wel een groot succes.
Het op MS DOS-gebaseerde OS kwam uit met Excel en Word. Het eerste blue screen was eveneens geboren.
Windows 1/2/3 werkte op een 16bit computer.

Geschiedenis en meer informatie
De verzamelnaam Windows 9x (16/32 bits) beslaat volgende besturingssystemen: Windows 95, Windows 98, Windows Me. Deze zijn nog op MS DOS gebaseerd. Echter DOS was ouderwets en kreeg moeilijkheden met het "grafisch geweld" dat er op draaide. Men moest dus iets anders vinden, iets stabieler.

In de server wereld was men echter bezig met de oplossing: de NT kernel (32/64 bits). Deze kernel was wel in staat om meer mee te doen op grafisch vlak en op het vlak van beveiliging.
De versies die op NT gebaseerd zijn: Windows NT, 2000, XP, 2003, Longhorn Server.
NT en 2000 waren echter nog voor bedrijven (vandaar dat 2000 enkel uitkwam in server en professional editie).
De x64 varianten kwamen uit als een noodoplossing voor de vele x64 varianten van Linux: Windows XP x64 was geboren. Echter deze bevatte zeer weinig 64 bit programma's en was eerder een kopie van Windows 2003 x64, althans IE en de Internet Information Services. De rest bleef in x32 draaien via WOW32.
WOW32 maakte het mogelijk om x32 programma's op een x64 Windows te draaien. Hierdoor is Windows x64 zeer groot geworden omdat men vele onderdelen van de x32 versie mee moest leveren met de x64 versie.
Het werd dus een flop aangezien je niet veel verschil merkte en omdat er zeer weinig toepassingen in 64 bit waren.

XP kwam eigenlijk op het juiste moment uit. De ronduit slechte Windows Me moest uit de huiskamer! Echter bij bedrijven was Win2000 wel een succes.

Windows Vista is het OS dat eind 2006 het levenslicht zag. Deze opvolger van XP moet mensen doen geloven dat ze naar Vista moeten overstappen (iets wat voor XP zeer simpel was). Geen simpele opdracht want Windows XP en Windows 2000 (de populairste besturingssystemen van deze tijd) zijn goed. Met een beetje kennis kan je ze ook veilig houden.
Deze verklaring werd opgesteld door SMG op zondag 14 januari 2007 om 12:44 en werd in tussentijd reeds 3166 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.