Multidesk.be » Woordenboek » ISO

ISO
Trefwoorden: standaarden, internationalisering

Inleiding


ISO is afgeleid van het Griekse ίσος (isos), wat gelijk betekent. ISO is de naam van de International Standards Organization (International Organization for Standardization) en is een ngo die zich ontfermt over het ontwikkelen en het beheren van verschillende standaarden over de hele wereld.

Voorbeelden


Een voorbeeld uit de multimediawereld van het werk van de ISO is de standaard in de fotografie voor het uitdrukken van de lichtgevoeligheid van een film. Deze lichtgevoeligheid wordt uitgedrukt als ISO getal. Hoe hoger het getal, hoe meer licht er op een film opgevangen wordt bij eenzelfde sluitertijd en diafragma-opening. Meestal heeft een hogere ISO-waarde als belangrijk nadeel dat de ruis (korrel) op een foto toeneemt. Gangbare ISO-waarden op zijn bijvoorbeeld ISO 50 (te gebruiken bij heel goede verlichting, bijvoorbeeld op een zeer zonnige dag) en ISO 1600 (te gebruiken bij slechte lichtomstandigheden, bijvoorbeeld 's nachts).

Een ander gekend voorbeeld uit de multimediawereld van het werk van de ISO is de standaard in bestandssystemen om CD's te beschrijven. Sommige CD-images hebben als extensie iso. Dit betekent (doorgaans) dat ze de ISO 9660-standaard respecteren die de manier van data-ordening op een CD beschrijft.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op vrijdag 12 januari 2007 om 19:57 en werd in tussentijd reeds 1265 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.