Multidesk.be » Woordenboek » pariteitsbit

pariteitsbit
Trefwoorden: LBA, chs, harde schijf controller, BIOS, Sector, Pariteitsbit De pariteitsbit hoort thuis bij de harde schijven. Aangezien een harde schijf met een zeer hoge snelheid schrijft en leest zijn foutjes makkelijk gemaakt.
Om dit probleem tegen te gaan gaat een harde schijf een pariteitsbit maken.

Een bit is een 1 of een 0. Een bitrij is een rij van 8 bits. Als we hier achter die 8 eens een extra bit zouden maken die aangeeft of we een even of oneven aantal 1'jes hebben. Als de pariteitsbit dus 1 (oneven) is maar de schijf leest een even aantal 1'tjes, dan betekend dit dat hij verkeerd gelezen heeft en zijn werk opnieuw moet doen.

Even een voorbeeld: Dit staat op de schijf:
1 1 0 1 0 1 1 1 met als pariteitsbit: 0 (even)
Als de schijf dus rap wilt zijn en bvb 1 0 0 1 0 1 1 1 leest en nakijkt dat hij een oneven aantal 1'tjes heeft, dan zal hij zien dat dit niet klopt volgens de pariteitsbit. Hij zal dus opnieuw moeten lezen!

Echter je ziet meteen dat dit niet echt waterdicht is. Is de harde schijf dom en heeft hij 2 fouten gemaakt dan zit je met een klein probleem. De pariteitsbit klopt dan wel.
Hiervoor is er dan weer een oplossing, een 2de pariteitsbit die niet werk in horizontale zin maar in verticale.
1
1
0
1
0
1
1
1
Met als pariteit 0 (even).

Met 2 pariteitsbits heb je dus wel echt veel minder kans dat er fouten komen. Is er echter wel een fout, dan heb je een corrupt bestand ;)
Deze verklaring werd opgesteld door SMG op woensdag 10 januari 2007 om 22:53 en werd in tussentijd reeds 1184 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.