Multidesk.be » Woordenboek » CHS

CHS
Trefwoorden: LBA, chs, harde schijf controller, BIOS, Sector De chs-nummering (Cilinder, Head, Sector) hoort thuis in de prehistorie bij de harde schijven. Deze techniek is van cruciaal belang om perfect te weten waar men op de harde schijf een bepaalde sector kan terugvinden.
Als de CPU bvb een bepaald gegeven vraagt dat op de Harde schijf staat moet deze wel weten waar hij moet zoeken. Hiervoor is er de chs nummering.
Zoals al gezegd hoort het echter bij de prehistorie van de harde schijven. Deze techniek kan vindt je enkel bij schijven die van 1994 of ouder dateren (ATA-1 schijven).
De opvolger chs nummering is de LBA. De chs methode werkte nog met cilinder, kop en sector om te vinden waar hij moet zijn. De LBA werkt met een gewoon getal (bvb 107116). Bij de LBA methode is elke sector gewoon genummerd. De harde schijf controller weet waar hij moet zoeken, anders zouden we langer moeten wachten dan bij de oude methode ;).

Voor de gedreven mensen is er een omzetting van chs naar LBA. Deze gaat als volgt:
LBA-nr = (c x H + h) x S + s - 1
(De x is een maal)
De kleine chs krijg je normaal van de CPU die de gegevens wilt hebben. De grote CHS is de geometrie van de schijf. Dit kan bvb 1024, 8, 63 zijn.

Deze omzetting doet de BIOS normaal gezien als hij een chs nummering voorgeschoteld krijgt.
Deze verklaring werd opgesteld door SMG op woensdag 10 januari 2007 om 22:20 en werd in tussentijd reeds 1418 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.