Multidesk.be » Woordenboek » LBA

LBA
Trefwoorden: harde schijf, ATA De LBA nummering hoort thuis bij de harde schijven. Deze manier van nummeren maakt het voor de harde schijf controller simpeler om precies te vinden wat jij op de harde schijf zoekt.
Je kan je zelf wel inbeelden hoe moeilijk het is voor een harde schijf controller om een harde schijf die tegen bvb 10000 toeren per minuut 1 bepaalde sector eruit moet krijgen. Het LBA nummer bevat dus de nodig informatie om zo precies mogelijk de sector te geven waar hij zijn informatie moet halen.
In het LBA nummer zit dus welke kop hij moet hebben (een harde schijf heeft soms wel 6 koppen), welke cilinder en welke sector op die cilinder. De inhoud van de cilinder geeft hij dan door aan de controller die dat op zijn beurt aan de CPU geeft.

De LBA nummering is ingevoerd bij de komst van ATA-2 en moest de chs nummering opvolgen.
Echter als je nog programma's (lees een OS of een DOS toepassing) hebt die werken deze oude methode dan moet dit toch verstaanbaar zijn voor de Harde schijf controller. Natuurlijk is er hiervoor een oplossing. De BIOS zal als er een oude notatie gebruikt wordt deze vertalen in het nieuwe.
Deze verklaring werd opgesteld door SMG op woensdag 10 januari 2007 om 21:56 en werd in tussentijd reeds 1390 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.