Multidesk.be » Woordenboek » EFS

EFS
Trefwoorden: Microsoft Windows, beveiliging, encryptie, NTFS EFS staat voor Encrypting File System en is een technologie die voor het eerst publiek beschikbaar werd in Microsoft Windows 2000. EFS laat toe om bestanden en mappen te versleutelen, zodat andere gebruikers deze niet kunnen openen, uitvoeren of lezen. De gebruiker die het bestand of map echter versleutelde, kan er net zo eenvoudig mee werken als met niet-versleutelde bestanden en mappen. Deze gebruiker merkt in feite niet dat hij met een versleuteld bestand werkt, daar hij het ook niet manueel hoeft te decrypteren.

Het voordeel van EFS ten opzichte van het instellen van toegangsrechten, is dat het na het instellen van toegangsrechten op een bestand of map dit bestand of deze map nog steeds benaderd kan worden vanuit een andere PC of op een andere manier, zolang men er fysiek toegang tot heeft. Bij EFS is dit niet mogelijk. Het bestand of de map kan niet geopend worden, zonder dat men over de juiste encryptiesleutel beschikt. Om EFS te activeren op een bestand of map op een volume in Windows 2000-machine, dient dit volume geformatteerd te zijn als NTFS. Indien versleutelde bestanden of mappen gekopieerd worden van een NTFS-partitie naar (bijvoorbeeld) een partitie die geformatteerd is als FAT32, worden deze bestanden of mappen eerst gedecrypteerd.

Het nadeel van EFS is dat de versleuteling geen bescherming biedt tegen het verwijderen van het bestand. Om die reden is het aan te raden om EFS te gebruiken in combinatie met NTFS-permissies. Een ander nadeel van EFS is dat het geen bescherming biedt tegen brute force-aanvallen. Indien het wachtwoord van een gebruiker zeer eenvoudig is, kan het dus ook snel geraden worden.

Standaard is het zo dat de administrator alle bestanden en mappen kan decrypteren, in het geval er iets gebeurt met het account van diegene die het bestand of de map aanmaakte en versleutelde.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op vrijdag 5 januari 2007 om 14:01 en werd in tussentijd reeds 1064 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.