Multidesk.be » Woordenboek » Sandbox

Sandbox
Trefwoorden: Veiligheid, Firefox, Internet Explorer, Sandbox, Malware, Virussen, Spyware, Trojan Sandbox is een technologie die niet echt bekend is bij veel nieuwe computergebruikers, maar toch zeer handig kan zijn. Een sandbox zorgt ervoor dat programma's die (bijvoorbeeld) het Internet gebruiken (vooral de browser) in een beschermde ruimte worden geplaatst. In deze ruimte kunnen ze geen gevaarlijke opdrachten uitvoeren aangezien zijn niet in contact zijn met de andere mappen. Als de browser wel in die folder moet zijn (wat natuurlijk mogelijk is) zal de sandbox hem leiden naar een tijdelijke map.

Hiermee kan je bijna met zekerheid zeggen dat geen enkel stuk spyware/virussen je computer kunnen binnen dringen via de browser. De tijdelijke mappen zullen naardien gewist kunnen worden zonder enige problemen.
Natuurlijk kan jij kiezen om dingen uit die veilige map te halen omdat je die bijvoorbeeld gedownload hebt van het Internet. Echter als je dit doet ben je zelf verantwoordelijk voor de schade die het kan maken.

De sandbox zorgt er dus voor dat spyware/virussen zich niet automatisch kunnen installeren terwijl je surft. Als ze dit proberen zitten ze toch in een beschermde map waar ze geen schade kunnen verrichten.

Voor de duidelijkheid: een sandbox is een apart programma dat je browser (Firefox, IE, Opera,...) en soms wel andere programma's die het Internet gebruiken afschermt van de rest van het besturingssysteem.

Een paar voorbeelden van sandbox programma's kan je hier vinden en downloaden (ZDNet.be)
Deze verklaring werd opgesteld door SMG op zaterdag 30 december 2006 om 17:47 en werd in tussentijd reeds 1382 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door Martijn op dinsdag 2 januari 2007 om 21:36:35.
Martijn heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 13787
Beheerder
Een sandbox is overigens een technologie die niet enkel gebruikt wordt voor toepassingen die verbinding willen leggen met het Internet.

Een sandbox kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden (door softwareontwikkelaars) om nieuwe software uit te testen. In een sandbox krijgt de software maar een bepaalde hoeveelheid resources tot zijn beschikking. Moest er vervolgens een bug in de software zitten die het systeem zou doen vastlopen, dan wordt dit opgevangen in de sandbox, terwijl de rest van het systeem rustig verder kan blijven draaien.
Met vriendelijke groeten,
Martijn Wouters
  • Pagina
  • 1 van 1