Multidesk.be » Woordenboek » VoIP

VoIP
Voice-Over-IP. Technologie waarbij spraak over het internet wordt verstuurd.
Deze verklaring werd opgesteld door Sporzafanaat op zondag 29 oktober 2006 om 22:54 en werd in tussentijd reeds 1594 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door Martijn op zondag 21 januari 2007 om 17:32:46.
Martijn heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 13787
Beheerder
Bij Voice over IP kan spraak over datanetwerken verstuurd worden. Historisch gezien is het zo dat spraak en data over twee verschillende netwerken lopen; VoIP maakt het dus mogelijk om de noodzaak aan twee aparte netwerken uit te wissen.

Het grote probleem bij het versturen van spraak over een datanetwerk (IP-netwerk zoals bijvoorbeeld het Internet) is dat bij spraak pakketten niet opnieuw verzonden kunnen worden, in tegenstelling dat bij "gewoon" dataverkeer. Bij spraak mag er slechts een vertraging zijn van maximaal 300 milliseconden. Is de vertraging hoger, dan heeft het menselijk brein problemen om het gesprek goed te volgen. Spraak over een satelliet sturen is om deze reden uitgesloten, omdat het verzenden van de gegevens naar 1 satelliet al een halve seconde in beslag neemt. Wanneer de gegevens over meer dan 1 satelliet moeten, is de situatie nog schrijnender.

Om de vertraging tot een minimum te beperken, is het nodig dat spraak- voorrang krijgt op alle dataverkeer. Daarnaast moeten pakketten die gedumpt worden niet opnieuw verzonden moeten worden (op het moment dat het opnieuw verzonden pakket aankomt, is de grens van 300 ms waarschijnlijk toch reeds verstreken).

Een van de technologieŽn die gebruikt kan worden voor het prioritiseren van spraakverkeer is WFG (of Weighted Fair Queue). Bij deze methode wordt aan elk pakket een prioriteit gegeven. Een pakket met een hogere prioriteit wordt eerder behandeld. Indien een pakket een beurt moet wachten, wordt de prioriteit ervan verhoogd. Op een bepaald moment is het zo dat de prioriteit van een datapakket die van een spraakpakket zal overstijgen en dus toch verzonden wordt.

Een andere technologie is RSVP of Resource Reservation Protocol. Deze techniek is minder populair omdat hij niet erg schaalbaar is. Het principe is eenvoudig: reserveer een bepaalde bandbreedte voor spraak, zodat deze altijd verzonden kan worden over een dedicated kanaal.
Met vriendelijke groeten,
Martijn Wouters
  • Pagina
  • 1 van 1