Multidesk.be » Woordenboek » Alias

Alias
Trefwoorden: e-mail, benaming, subdomein De term alias heeft in de informaticawereld net dezelfde betekenis als ergens anders. Een alias voor iets, is eenvoudigweg een andere benaming ervoor.

Zo kan je een alias aanmaken voor een e-mailadres. Stel dat je een e-mailadres j.peeters@example.com hebt. Je wenst echter dat mensen je ook kunnen bereiken via jan.peeters@example.com. Je kan hiervoor een aparte mailbox aanmaken, maar dan komen de e-mails (die in feite aan dezelfde persoon gericht zijn) toe in twee verschillende mailboxen. Als je wil nakijken of er iemand een e-mail naar je stuurde, zou je dus in principe twee keer je e-mails moeten controleren.

Dit kan eenvoudiger, dankzij het gebruik van aliassen. De methode waarbij je een alias gebruikt, verschilt niet zo heel erg veel. Je hebt nog steeds 1 mailbox nodig, j.peeters@example.com. Indien we nu een alias, jan.peeters@example.com, aanmaken voor deze mailbox zullen alle e-mails die iemand stuurt naar jan.peeters@example.com automatisch afgeleverd worden bij j.peeters@example.com, zonder dat de verzender hier iets van merkt.

Een ander voorbeeld van het gebruik van aliassen is bij websites. Een alias kan tot gevolg hebben dat een moeilijk te onthouden adres zeer eenvoudig bereikbaar wordt. Ook Multidesk.be maakt gebruik van deze techniek. Zo zijn onze forums (http://www.multidesk.be/forums/) bereikbaar via het eenvoudige adres http://forums.multidesk.be/.

De term alias kan in feite op veel meer zaken betrekking hebben dan enkel de hierboven vermelde voorbeelden. En ding is echter altijd hetzelfde: indien men refereert naar een alias, dan gaat het altijd om iets wat gekoppeld is aan iets anders. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld schuilnamen van personen, aliassen voor de naam van een computer in een netwerk, aliassen voor variabelen bij programmatie, een eenvoudige naam voor een tabel wanneer je via SQL gegevens opvraagt uit een database, Symlinks et cetera.

Tot slot wordt in de chattaal vaak ook AKA gebruikt, ter vervanging van alias.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op vrijdag 13 oktober 2006 om 15:26 en werd in tussentijd reeds 1401 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.