Multidesk.be » Woordenboek » FDDI

FDDI
Trefwoorden: LAN, topologie, ANSI, CDDI, fiber FDDI is een afkorting die staat voor Fiber Distributed Data Interface. FDDI is, net als Ethernet en Token ring, een technologie die wordt gebruikt om het transport van gegevens in een netwerk in goede banen te leiden. De technologie heeft veel weg van Token ring en werd halfweg de jaren '80 ontwikkeld door het ANSI om een helpende hand te bieden aan netwerken die de toevloed aan gegevens niet konden verwerken via de Ethernet- of Token ring-technologie. Men opteerde voor Fiber omdat er was uitgerekend dat de doorvoersnelheid van bestaande koperverbindingen niet voldoende zou zijn om grote hoeveelheden data tegen een redelijke snelheid te transporteren over het netwerk.

Zoals eerder reeds vermeld, lijkt de technologie sterk op Token ring. Dit komt doordat het ANSI zijn mosterd bij die technologie ging halen. FDDI werkt (net als Token ring) ook met tokens (seinen) om aan te geven wanneer een bepaald werkstation mag beginnen met het verzenden van gegevens. (Voor meer informatie, kijk je best bij de verklaring van Token ring in ons woordenboek.) Ook de ontwikkelde protocollen bij FDDI lijken sterk op die van Token ring. Het grote verschil zit 'm echter in de bekabeling; glasvezel ten opzichte van koper. FDDI heeft echter ook een variant die koperen bedrading gebruikt en de naam CDDI draagt.

Het grote verschil, naast de bekabeling, van FDDI ten opzichte van Token ring, is dat FDDI werkt met twee ringen. In elke ring verloopt het verkeer in tegenovergestelde richting. Enkel de eerste ring wordt gebruikt voor het transport van gegevens. De tweede ring wordt pas aangesproken, wanneer er zich problemen voordoen op de eerste. Dit zorgt ervoor dat FDDI een zeer grote mate van betrouwbaarheid heeft als het komt op het tranport van gegevens.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op zaterdag 30 september 2006 om 10:05 en werd in tussentijd reeds 1322 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.