Multidesk.be » Woordenboek » Token ring

Token ring
Trefwoorden: LAN, topologie, IBM Token ring is een netwerktechnologie die eind de jaren '60 ontwikkeld werd door de Zweed Olof SŲderblom. Begin de jaren '80 besloot IBM een licentie op de technologie te nemen zodoende enkele aanpassingen te kunnen doorvoeren.

Token ring werd ontworpen om gebruikt te worden binnen relatief kleine netwerken. Het woord ring in de naam slaat terug op de logische (en in sommige gevallen ook fysieke) netwerktopologie. Token ring functioneert namelijk op basis van een sein dat doorheen het netwerk (de ring) gaat. De ring zelf bestaat uit verbindingen tussen de werkstations. Een werkstation mag pas gegevens verzenden, wanneer het in het bezit is van het sein. Dit betekent dat er slechts 1 werkstation tegelijkertijd gegevens over het netwerk zal sturen, waardoor botsingen tussen pakketten vermeden kunnen worden. Als een werkstation de gegevens verzonden heeft, wordt het sein doorgegeven aan het volgende werkstation in de ring.

Token ring is als standaard eveneens bekend onder de naam IEEE 802.5. Officieel zijn kent de technologie 4 verschillende snelheden: 4 Mbps, 16 Mbps, 100 Mbps, en 1 Gbps.

Token ring wordt de dag van vandaag steeds minder toegepast. Na de introductie van 10BaseT begin de jaren '90, kwam de technologie meer en meer onder druk te staan. IBM poogde nog om via een uitgebreide marketingcampagne het grote publiek terug te winnen, maar kon enkel toezien hoe Ethernet-technologieŽn de bovenhand namen. Hierop besloot het bedrijf de technologie ook niet meer verder te ontwikkelen, noch gebruiken.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op zaterdag 23 september 2006 om 17:08 en werd in tussentijd reeds 1368 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.