Multidesk.be » Woordenboek » Nettiquette

Nettiquette
Trefwoorden: regels, fatsoen, richtlijnen, gedrag, Internet Net als in het dagelijkse leven, zijn er ook op het Internet normen en richtlijnen. In het dagdagelijkse leven worden deze etiquette genoemd; een aantal richtlijnen waarbij gerekend wordt op ieders fatsoen om ze te volgen.

Op het Internet lijken transacties anoniemer te zijn dan in het gewone leven. Desalniettemin gelden er ook op het Internet regels, bijvoorbeeld op het vlak van auteursrecht. Daarnaast bestaan er eveneens voor het Internet een aantal richtlijnen om alles in vlotte banen te laten verlopen. Deze vormen eveneens een soort etiquette, maar dan voor het net; vandaar dus de naam Nettiquette (samentrekking van de termen Net (internetwerk) en etiquette).

Alle regels uit zo'n nettiquette kunnen heel logisch lijken. Toch verloopt electronische communicatie vaak niet zo vlot als de reŽle variant. Vaak zijn mensen geneigd om (in bijvoorbeeld e-mail) zaken met minder omwegen uit te leggen. Een zeer belangrijke factor die ontbreekt bij elektronische communicatie, is de lichaamstaal. Om die reden is de algemene tendens uit de nettiquette dat je jezelf best wat terughoudender opstelt bij het lezen van elektronische communicatie. Aan de andere kant is het aan de verzender van de communicatie om geen zaken te schrijven die hij in het dagelijkse leven ook niet zou verwoorden.

Tot slot: de Engelse benaming is netiquette, maar de Nederlandse term bevat vier t's: nettiquette.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op vrijdag 8 september 2006 om 10:01 en werd in tussentijd reeds 1230 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.