Multidesk.be » Woordenboek » ACL

ACL
Trefwoorden: ACL, toegang, rechten ACL of Access Control List is een technologie die toelaat om, via een set regels, te bepalen welke gebruiker bepaalde delen in een systeem wel of niet mag bereiken. Eenvoudig gesteld, kan je een ACL het beste vergelijken met een overzichtstabel met rijen, waarbij elke rij een regel voorstelt. Wanneer een systeem moet nagaan of een bepaalde gebruiker toegang mag hebben tot een bepaalde resource, overloopt het de regels in deze tabel. Afhankelijk van systeem tot systeem, worden er maatregelen genomen indien er voor de opgezochte resource geen regel bestaat. Bij sommige systemen wordt er bij het ontbreken van een regel een implicit deny toegepast; wat betekent dat toegang automatisch ontzegd wordt. Bij andere systemen wordt de toegang dan weer enkel beperkt, indien er specifiek een regel voor bestaat.

Vaak is de volgorde waarin de regels worden overlopen van groot belang. Ook hier is het zeer moeilijk om een algemene trend te beschrijven, aangezien hier weer elk systeem zijn eigen toepassingsmethode kiest. Bij het ene systeem telt de eerste regel die men tegenkomt als degene die men uitvoert. Bij een ander systeem kunnen alle regels worden doorlopen en wordt op basis van de meest beperkende regel een filtering uitgevoerd.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op dinsdag 5 september 2006 om 15:02 en werd in tussentijd reeds 1076 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.