Multidesk.be » Woordenboek » AVI

AVI
Trefwoorden: audio, video, bestandsformaat AVI staat voor Audio Video Interleaved.

AVI is een extensie voor het opslaan en weergeven van bewegende beelden, films en geluid. Bijvoorbeeld: uwfilm.avi
Deze verklaring werd opgesteld door Dendeze op zondag 7 december 2003 om 20:38 en werd in tussentijd reeds 1393 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door Martijn op vrijdag 13 oktober 2006 om 15:57:41.
Martijn heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 13787
Beheerder
AVI stamt nog uit de tijd van Windows 3.1 en is in feite een doorontwikkelde versie van RIFF. Toentertijd kon het formaat maximaal 15 frames per seconde afspelen en dit in een maximale resolutie van 160 bij 120 pixels. Het bestandsformaat zelf werd eveneens ontwikkeld door Microsoft, welke het in November 1992 introduceerde.

Door de jaren heen werd AVI verder ontwikkeld. De grote troef van de technologie was dat het zowel audio als video kon weergeven, zonder te werken met aparte bestanden: alles zat in feite gegroepeerd. Een van de belangrijkste verbeteringen aan de AVI-technologie is dat deze ingepakt kan worden met zogenaamde codecs (bijvoorbeeld xVid of DivX). Het voordeel van het gebruik van codecs, is dat het bestandsformaat kleiner gemaakt kan worden. Naargelang de gewentste kwaliteit, kan er een hogere compressiegraad worden gekozen, of net niet.

Een iets minder bekende functionaliteit van AVI is, dat de technologie gebruikers toelaat om meerdere geluids- en videostromen toe te voegen aan 1 bestand. Dit is in feite vergelijkbaar met de technologie die gebruikt wordt bij DVD\'s wanneer men bijvoorbeeld een Frans ingesproken versie laat afspelen, terwijl er op de DVD eveneens nog andere talen terug te vinden/te selecteren zijn.
Met vriendelijke groeten,
Martijn Wouters
  • Pagina
  • 1 van 1