Multidesk.be » Woordenboek » API

API
Trefwoorden: API, Win32 Een API (Application Programming Interface) is een groep commando's die een programmeur kan aanspreken. Veelal worden functies die bij elkaar horen in eenzelfde API gestoken. Het voordeel hiervan is dat bepaalde stukken code eenvoudig verdeeld kunnen worden, zonder dat er daarvoor veel overbodige code mee gedistribueerd hoeft te worden.

Een van de bekendste voorbeelden van API's zijn DLL's van programma's in Microsoft Windows. Zo staat Microsoft, via de DLL's, programmeurs toe om bepaalde, van de door haar eigen programmeurs geschreven, functies te gebruiken.

Een ander bekend voorbeeld zijn de API' uit de Java 2 Enterprise Edition (J2EE); de werking is gelijkaardig aan de Win32 API's van Microsoft.

Uitgewerkt voorbeeld van een API

Een programmeur schrijft programma's waarin vaak figuren worden gegenereerd. Veelal gebruikt hij dezelfde code en veelal zien de figuren er min of meer hetzelfde uit: cirkels, driehoeken, vierkanten waarvan telkens de kleuren slechts verschillen. De programmeur besluit deze functies te standaardiseren waarbij hij een API maakt die toestaat figuren te tekenen. De programmeur is zo vrij om de API publiek beschikbaar te stellen, voor alle ge´nteresseerden.

Een tweede programmeur zoekt een snelle manier om een aantal cirkels te tekenen. Dankzij de code van de eerste programmeur kan de tweede programmeur heel eenvoudig aangeven dat hij bijvoorbeeld een cirkel wil tekenen, met een rode rand en een groene opvulkleur. Deze tweede programmeur hoeft zich geen zorgen te maken over welke code net instaat voor het tekenen van de cirkel (zodat hij geen vierkant krijgt). De functies bestaan reeds en de programmeur hoeft ze enkel nog aan te spreken.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op zondag 3 september 2006 om 21:43 en werd in tussentijd reeds 1314 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.