Multidesk.be » Woordenboek » AJAX

AJAX
Trefwoorden: AJAX, XML, Javascript, XMLHttpRequest, web 2.0 AJAX is een acroniem dat bedacht werd door Jesse James Garrett en staat voor Asynchronous Javascript And XML. Javascript en XML slaan terug op de gekende technologieŽn op het web en blijven in AJAX ook ongewijzigd. Asynchronous is opgenomen in de terminologie omdat de data in een bepaalde toepassing, onafhankelijk van andere, geladen kan worden met behulp van een XMLHttpRequest-object. Onafhankelijk van andere data betekent dat de gegevens op een pagina in delen geladen (of herladen!) kunnen worden.

Een voorbeeld hiervan is een chatbox waarbij de berichten opnieuw geladen worden, zonder dat de rest van de pagina opnieuw geladen dient te worden. In principe hoef je dus zelfs niet te merken dat de gegevens vernieuwd worden.

AJAX is in feite pas jaren na de ontwikkeling ervan populair geworden, vooral om de zogenaamde Web 2.0-buzz te promoten. Toch is de term AJAX geen synoniem voor Web 2.0.

Meer informatie, een concreet voorbeeld incluis, kan je terugvinden in dit artikel.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op zondag 3 september 2006 om 17:03 en werd in tussentijd reeds 1350 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.