Multidesk.be » Woordenboek » Widget

Widget
Trefwoorden: widget, dashboard, Windows Vista Een widget is een element dat deel uit maakt van een GUI, zoals bijvoorbeeld een knop of een tekstvak.

De etymologie van de term is niet geheel duidelijk. Volgens sommigen is het woord ontstaan door een samentrekking van de woorden window (venster) en gadget, anderen spreken dit vervolgens weer tegen.

Widgets worden dag na dag meer gebruikt in allerhande situaties. De term begon voor het eerst aan populariteit te winnen toen Apple besloot om de kleine programmaatjes in Dashboard aan de naam te linken. Ook andere programma's (als de webbrowser Opera) en Microsoft Windows Vista opteerden reeds voor het implementeren van de functionaliteit (al dan niet onder een andere naam) die eerder terug te vinden in Apple's Dashboard. In elk van de drie zonet aangehaalde toepassingen kunnen widgets velerlij vormen aannemen. Zo bestaan er widgets om de temperatuur van je harde schijf te tonen, om de huidige weersvoorspellingen op te vragen, om een RSS-feed van een bepaalde website in te lezen of om bijvoorbeeld de tijd weer te geven.

Het is eveneens mogelijk om zelf de handen uit de mouwen te steken en widgets te ontwikkelen. Zo kan je bij Microsoft Windows bijvoorbeeld de Windows API's aanspreken en kan je bij Apple's Mac OS X aan de slag gaan met Carbon of Cocoa. Widgets hoeven echter niet platform-gebonden te zijn; het is zelfs mogelijk om widgets te ontwerpen die gebruik maken van (D)HTML of AJAX.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op zondag 3 september 2006 om 17:00 en werd in tussentijd reeds 1384 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.